Alfred Jacobsens dukketeater, Den danske litograf og bogtrykker Alfred Jacobsen påbegyndte i 1880 en produktion af litografiske ark med figurer og dekorationer til udskæring, som derefter blev anvendt til spil på små modelteatre af fx Det Kongelige Teater. Sceneriet er flade trykte eller malede kulisser limet på karton, og figurerne måler 10-15 cm. Traditionen for papirdukketeater opstod i England og Tyskland omkring 1810 og var oprindelig tænkt som en slags souvenir med billeder af populære skuespillere i berømte roller. Idéen fængede imidlertid, og i løbet af de næste 50 år blev over 300 teaterstykker adapteret og udgivet til brug for modelteatre. I modsætning til andre former for animationsteater blev papirdukketeater udelukkende benyttet af amatører. I Danmark har traditionen holdt sig levende takket være Jacobsen, hvis litografiske ark gennem mange år blev forhandlet af Priors butik i Købmagergade i Kbh. og stadig er i handelen. Fra 2000 udstilles Priors samling på Snoreloftet på Folketeatret. I de seneste årtier er der opstået professionelle papirdukketeatre i Tyskland, England og Holland samt i Danmark, hvor Svalegangens Dukketeater i Århus, ledet af Per Brink Abrahamsen, har eksisteret siden 1987.

Bibliografi: Garde, G Theatergeschichte im Spiegel des Kindertheaters 1970 & Alfred Jacobsens dukketeatre 1880-1980 1980; Syskind, P & Brandt, P Alfred Jacobsens danske Teaterdekorationer og danske Billeder: samlet Fortegnelse 1967.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig