Alba Emoting-metoden, skuespilteknisk metode, udviklet af den tysk-chilenske psykolog Susana Bloch. I 1970'erne samarbejdede hun med Teatro Experimental de la Universidad de Chile om de fysiologiske udtryk for menneskets følelser. Forskningen fortsatte på Université de Pierre et Marie Curie i Paris og blev patenteret i 1998. AEM er konstrueret med udgangspunkt i seks grundlæggende følelser samt en syvende neutral følelse, som genererer alle andre følelser. Hver af disse kan aflæses i koder af fysiske udtryk, hvoraf de tre, vejrtrækning, kropsholdning og ansigtsudtryk, er skuespillerens værktøj i viljestyret følelsesudbrud uden brug af egne følelser. Skuespilleren kan således ‘omkostningsfrit’ vende tilbage til den neutrale følelse. Metoden er udviklet for at beskytte skuespilleren, ikke mindst i et ikke-naturalistisk formsprog. I Danmark er Anne-Lise Gabold certificeret underviser og udøver af AEM.

Bibliografi: Bloch, S The Development of Alba Emoting 2003; Rix, R ‘Alba Emoting: A Revolution in Emotion for the Actor’ i Contemporary Theatre Review 2001; Zarrilli, P B Acting (Re) Considered: Theories and Practices 1994.

Hjemmeside for amerikansk Alba Emoting-forening

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig