Abbey Theatre, det irske nationalteater i Dublin, startede 1904 på initiativ af The Irish National Theatre Society, dannet to år tidligere af bl.a. William Butler Yeats og Lady Augusta Gregory som en afløser for The Irish Literary Theatre, hvis første forestilling var Yeats’ The Countess Cathleen 1899. AT var et led i ‘den keltiske renæssance’ og målet var at give den keltiske sagnverden, almuekulturen og de gamle viser liv på scenen. Dramaer af Yeats, John Millington Synge og Séan O’Casey udgjorde stammen i repertoiret. I 1928 åbnede teatrets studioscene The Peacock med en opførelse af Ibsens Peer Gynt. AT fik statsstøtte i 1910 og flyttede 1966 til nye bygninger. Den primære opgave er stadig at støtte den nationale irske dramatik. Se også Irland.

Bibliografi: Gregory, I A Our Irish Theatre 1913; Kavanagh, P Story of the Abbey Theatre 1984; Welch, R The Abbey Theatre 1899 – 1999 1999.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig